top of page
Search

למה לא תמיד מצליחים לרדת במשקל? כל הסיבות שלא חשבת עליהן

ניסית הכל, אבל המשקל פשוט לא זז? את לא לבד. יש הרבה סיבות לכך שירידה במשקל יכולה להיות מאתגרת – והן לא תמיד קשורות למה שאת אוכלת או כמה את מתאמנת. במחקרים זיהו חמישה גורמים עיקריים שמשפיעים על תהליך הירידה במשקל: ביולוגיה, מצב רפואי, אורח חיים, סוג ההתערבות והתנאים הסביבתיים. בואי נצלול פנימה ונגלה מה באמת מעכב אותך.


1. ביולוגיה – הגנטיקה לא תמיד בצד שלך


שמעת פעם על אנשים שאוכלים בלי סוף ולא עולים גרם? זה קשור גם לגנטיקה. מחקרים הראו שהתורשה משפיעה על היכולת לרדת במשקל, עם שונות גנטית של 40-70%! יש גנים מסוימים שמשפיעים על איך הגוף שלך שורף אנרגיה ואוגר שומן, מה שאומר שלחלק מהאנשים פשוט יותר קשה לרדת במשקל.


מעבר לגנטיקה, גם מבנה הגוף משחק תפקיד. אנשים גבוהים ובעלי מסת שריר גדולה יותר שורפים יותר קלוריות במנוחה, ולכן הירידה במשקל עבורם תהיה קלה יותר לעומת אנשים נמוכים עם פחות מסת שריר.


ואם את מרגישה שהדיאטה עבדה בהתחלה אבל עכשיו הכל נתקע? זה כנראה בגלל הסתגלות מטבולית – מצב שבו הגוף מוריד את קצב חילוף החומרים כדי לשמור על האנרגיה שהוא מקבל. זה מנגנון הישרדותי שהופך את ההמשך למאתגר יותר.



2. מצב רפואי – הבריאות שלך משפיעה יותר ממה שחשבת


לפעמים, גם אם עושים הכל נכון, יש גורמים רפואיים שמפריעים לירידה במשקל. הנה כמה מהם:

• תת-פעילות של בלוטת התריס – הבלוטה שאחראית על חילוף החומרים עלולה להיות איטית מדי, מה שגורם לשריפה נמוכה יותר של קלוריות ולעלייה במשקל.

• תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) – נשים עם PCOS נוטות לאגור יותר שומן ביטני, מה שמקשה על הירידה במשקל.

• תרופות – חלק מהתרופות (כמו חוסמי בטא, תרופות נוגדות דיכאון ואינסולין) עלולות לגרום להאטה בירידה במשקל ואפילו לעלייה בו.

• חוסר בוויטמין D – מחקרים מראים קשר בין מחסור בוויטמין D לבין קושי בירידה במשקל.


אם אחד מהגורמים האלו רלוונטי לך, שווה לבדוק עם רופא ולראות איך אפשר להתמודד עם זה.



3. אורח חיים – לפעמים זה לא מה שאת אוכלת, אלא איך את חיה


גם אם התפריט שלך מושלם, יש כמה הרגלים שיכולים לפגוע בירידה במשקל:

שינה לא מספקת – כשלא ישנים מספיק, הגוף מפריש יותר הורמונים שגורמים לתחושת רעב ומעוררים תשוקה לפחמימות.

לחץ ומתח – סטרס מעלה את רמות הקורטיזול בגוף, מה שגורם לאגירת שומן, במיוחד בבטן.

ישיבה מרובה – גם אם את מתאמנת 3 פעמים בשבוע, אבל יושבת שעות מול המחשב – הגוף שלך עדיין ב”מצב חיסכון באנרגיה”.

דילוג על ארוחות – נשמע הגיוני לאכול פחות כדי לרדת במשקל, נכון? אבל בפועל, דילוג על ארוחות עלול לגרום לאכילת יתר בהמשך ולשיבוש מנגנוני הרעב והשובע.



4. סוג ההתערבות – אולי הדיאטה פשוט לא מתאימה לך?


חשוב להבין שלא כל שיטה מתאימה לכל אחד. יש אנשים שמגיבים טוב לדיאטה דלת פחמימות, בעוד שאחרים מרגישים שהם מאבדים אנרגיה וחשק לאכול בריא. יש כאלה שפורחים בשיטה של צום לסירוגין, ואחרים שזה רק מעורר להם התקפי רעב.


הדבר הכי חשוב זה למצוא את הדרך שמתאימה לך אישית, כזו שתוכלי להתמיד בה לאורך זמן בלי להרגיש בתסכול.



5. השפעות סביבתיות – כי העולם לא תמיד מקל עלינו


גם אם יש לך מוטיבציה בשמיים, לפעמים הסביבה מקשה עלייך בלי שתשימי לב:

האוכל מסביב – אם כל מה שנמצא במטבח זה חטיפים וממתקים, יהיה לך קשה הרבה יותר לבחור באופציה בריאה.

הסביבה החברתית – אם המשפחה או החברים שלך לא תומכים, זה יכול להקשות עלייך להתמיד.

מדיה ופרסומות – אנחנו מוצפים במסרים סותרים – מצד אחד מודלים של גוף רזה, מצד שני פרסומות לאוכל מגרה בכל מקום. זה משפיע, אפילו בלי שנרגיש.



אז מה עושים?


אם ניסית לרדת במשקל וזה לא הצליח, זה ממש לא אומר שנכשלת – פשוט יש עוד דברים שצריך לבדוק. אולי כדאי להתאים את התזונה לצרכים האישיים שלך, לבדוק מצב בריאותי, לשפר את השינה או להפחית סטרס.


זכרי – הדרך לירידה במשקל היא אישית וכוללת הרבה יותר מרק קלוריות נכנסות מול קלוריות יוצאות. הקשיבי לגוף שלך, מצאי את הדרך שמתאימה לך, ואל תוותרי על הבריאות שלך בדרך!



Dabas, J., Shunmukha Priya, S., Alawani, A., & Budhrani, P. (2024). What could be the reasons for not losing weight even after following a weight loss program?. Journal of Health, Population and

 
 
 

Recent Posts

See All
זה לא את. זה הפיד שלך.

ואם להיות כנות – לפעמים גם אנחנו. כמה פעמים מצאת את עצמך גוללת בלי הפסקה, ובסוף מרגישה ריקנות, כיווץ בלב או ביקורת עצמית מוגזמת? הסקירה...

 
 
 

Comentários


bottom of page